my jsme ti lidé, před kterými nás rodiče varovali
BDSM.CZ

Pozvánka na Fetish Night a rozhovor s organizátorem

V Praze se na září 2013 chystá akce Fetish Night. Za akcí stojí krom jiných i Míla Bugtcher, zkušený matador ze studia HELL.cz. Věrní čtenáři si jej možná pamatují z rozhovoru pro BDSM.cz nebo snad z večírku k 5.narozeninám BDSM.cz (díky slavnému vystoupení známém i jako Chmelnický masakr ratanovou rákoskou), většina lidí ale zná Mílu a HELL.cz prostřednictvím proslulé akce Hell Party, kterou studio HELL.cz uspořádalo letos už posedmé.

Už popáté byla součástí HELL Party i BDSM a fetish scéna, zvaná Fetish Stage. Na jejím základě vzniká i současná akce Fetish Night.

Mílo, kdo první přišel s nápadem samostatné akce, co tebe a tvé přátele k tomu vedlo, co od akce očekáváte?

Jedním z důvodů je tak trochu přetlak inspirace – HELL Party je jen jednou za rok a po zbytek roku se nudíme. Proto jsme se rozhodli pro podzimní termín, kdy se nemusíme věnovat HELL Party a můžeme se soustředit na Fetish Night. Druhým důvodem je, že Čechám chybí pořádná akce v tomhle stylu, kterou by bylo možno prezentovat i v zahraničí.

Není to první fetish párty u nás, takže řada našich čtenářů tuší, o co půjde, jak bys pozval ty ostatní, kterým sice BDSM a fetish styl, fetish materiály něco říkají, ale nemají zkušenost s veřejnou akcí takového typu?

V první řadě je třeba upozornit, že návštěvník akce není povinen se do ničeho zapojovat a může v klidu zůstat pouze v roli diváka. Na akci bude, stejně jako na HELL Party, program po celý večer. Na druhou stranu ti, kteří se rádi vyřádí a případní diváci jim nevadí (nebo je naopak baví si hrát před lidmi) budou mít na místě dostatečně vybavené prostory pro svou zábavu. Stejně jako na HELL Party tak bude na co koukat.

Na místě budou po celý večer krom dalších dva přední čeští prodejci BDSM pomůcek – Bdsmshop.cz a Sexymall.cz - , proto bude možné si na místě prohlédnout a eventuálně i rovnou koupit hračky, na které se v normálních sexshopech někteří lidé stydí zeptat.

Z vlastní zkušenosti vím, že dost BDSM a fetish fanoušků se nechce nechat poznat veřejně, natož se pak vidět někde na fotografiích. Jak moc veřejná to bude akce a bude povoleno fotografování?

Česká společnost je v tomhle směru trochu pozadu oproti zahraničí. Na nás „úchyláky“ se pořád ještě leckdo kouká skrz prsty, stejně jako na tetování, piercing či členy LGBT komunity A ačkoli se snažíme společnosti ukázat, že kvality člověka nezávisí na tom, jak si zdobí tělo či jak se v soukromí baví, máme pořád co dohánět. Na HELL Party tento problém odpadl, každý návštěvník mohl bez zardění říct, že jde za „kulturou“ ačkoli hlavním důvodem jeho návštěvy byla Fetish Stage. Podobné je to ale i zde – Fetish Night je jedinečná kulturní akce určená pro každého a důvodem pro návštěvu akce může být i zájem o vývoj naší kultury. Například bondáž jako taková je umění provozované v Japonsku stovky let a považované za součást kulturního dědictví země. Pohled na bondáž prováděnou skutečným mistrem jako je například Esinem je opravdu uměleckým zážitkem, který má ke jakékoli formě sexu (alespoň z mého pohledu) velmi daleko.

Ti stydlivější si na místě mohou samozřejmě koupit škrabošku přes oči, aby zůstali nepoznáni, ale ze zkušeností z HELL Party víme, že tuto možnost téměř nikdo nevyužil.

Fotografování na místě je zakázáno, a v případě, že někdo tento zákaz poruší, bude jeho médium bez náhrady zabaveno a návštěvník bude vyveden bez nároku na vrácení vstupného. Oficiální fotografové budou viditelně označeni a budou to pouze lidé, kteří jsou již dlouhodobě prověřeni akcemi české BDSM komunity a kteří veškeré fotografie z akce anonymizují, pokud si účastníci sami nepřejí jinak. Fotit budou pouze věci na stage případně účastníky, kteří budou mít o focení zájem. Pokud se někdo další náhodou vyskytne např. v pozadí fotografie, bude jeho obličej rozmazán. Kdybychom tenhle postup neměli opakovaně vyzkoušený a ověřený v praxi, nemohli bychom tuto akci pořádat – bezpečí a soukromí našich návštěvníků je stejně důležité, jako jejich zábava.

Program vypadá nabitý, vyvážený jak pro latexáky, tak pro bondážisty, i po hudební stránce to vypadá docela pestře, přesto se zeptám, pro koho je vlastně akce určena?

Česká BDSM scéna zatím není tak velká, proto akci tohoto rozsahu není možné dělat pouze pro jednu tuto skupinu. Akce určena pro všechny příznivce bondáží, fetiše a BDSM fanoušky všeobecně. Každý si zde najde část programu, kterou vyhledává a rád shlédne i zbytek programu, který ho určitě neurazí.

Česká BDSM a fetish scéna není známa jako příliš solventní skupina, nebojíš se, že bude akce pro hodně lidí drahá? S jakou počítáte účastí?

Ze zkušeností z HELL Party vím, že jakékoli vstupné je příliš vysoké bez ohledu na kvalitu programu. Znám spoustu lidí, kteří bez problému zaplatí tisícovku i víc za kadeřníka, ale zaplatit několik stovek za vstupné na celý večer odmítají z různých důvodů. Kdybychom se měli řídit podle těchto požadavků, udělali bychom akci bez programu, vstupné by bylo padesát korun a lidé by odcházeli naštvaní, že zabili sobotní večer. Proto raději uděláme pořádnou akci pro ty, kteří si váží svého času a chtějí něco zažít. Ačkoli kapacita klubu je cca 600 lidí, vstupenek jsme udělali pouze 300. Pro ty, co na akci dorazí, chceme komfort a většina lidí, kteří chtějí zažít dobrou akci, si radši stovku připlatí, než aby se mačkali v davu. Na druhou stranu se nemusíme bát, že by se akce nevyprodala – už teď je prodána cca třetina vstupenek a předpokládáme, že do konce srpna se většina vyprodá.

Dresscode na akci je v ČR nepopulární záležitost. Jak se s tím vypořádáte?

Ačkoli i já sám jsem přirozeným odpůrcem dresscode (a jen málokdo mě mimo pódium viděl jinak než v montérkách), je mi jasné, že bez dresscode se pořádná fetišácká akce udělat nedá. Proto bude i zde dresscode povinný, snažíme se ho ale českým návštěvníkům zjednodušit tím, že na www akce je připravena nápověda pro méně zkušené, aby byla akce přístupná komukoli, kdo projeví opravdový zájem. Po zkušenostech z HELL Party ale vím, že dresscode již není takový problém jako před lety – na HELL Party dresscode povinný není, přesto ho spousta návštěvníků dobrovolně dodržuje.

Dresscode není o nějaké oplzlosti. Dresscode je o tom, že návštěvníci se rádi předvedou v elegantních kostýmech, které mají do oplzlosti daleko. Koho z pánů nechají chladné punčochy a elegantně zahalené tělo, které ponechává spoustu prostoru fantazii. Dresscode jako takový výrazně pozvedá úroveň akce a poskytuje návštěvníkům potěšení při pohledu nejenom na pódium.

Míříte s akcí jen na české kruhy, nebo se snažíte nalákat i lidi zvenku?

Akce je primárně určena pro čechy, ale zájem o akci jsme zaznamenali i ze zahraničí, zejména z Německa. Tam se však potýkáme s obráceným problémem – akce s tak nízkým vstupným vypadá podezřele, v Berlíně je obvyklé, že za vstupné 20EUR máte vstup na menší akci bez programu a za akce typu Fetish Night či HELL Party se platí od 50EUR výše.

Do budoucna ale čekáme vyšší účast ze zahraničí. Nevím jak je to možné, ale program, který jsem viděl v Berlíně, mi přišel jednoduchý a publikum značně nenáročné. Z HELL Party jsme zvyklí na náročnější publikum a zahraniční návštěvníci budou asi překvapeni, jak vysoko máme oproti jejich standardu laťku.

**Nepomohlo by pozvat nějaké zahraniční celebrity? **

Tuto otázku jsme si pokládali i u HELL Party. Pokud se některá z celebrit (jako například Honeyhair v přehlídce na HELL Party) rozhodne vystupovat na pódiu, má své místo v programu a považuju ji za celebritu na svém místě. Jinak je to z našeho pohledu vítaný návštěvník, který má stejná práva jako všichni ostatní návštěvníci. A platit někomu za to, že se přijde pobavit na naší akci, mi přijde divné.

Když odhlédnu teda od peněz, myslíš, že u nás maj zahraniční celebrity nějaký zvuk? Že by lidi přišli jen kvůli tomu, že uvidí naživo Biancu Beauchamp nebo Esinema?

Ačkoli například vidět Biancu osobně by mohlo být zajímavé (i když nevím, o čem bych si s ní povídal), nebyl bych jako návštěvník rád, kdybych za tento krátký pohled zaplatil o stovku větší vstupné. Esinem mi zní líp, ale mnohem radši bych si zaplatil workshop s ním na workshopu pořádaném třeba Into These Bonds, než abych ho viděl několik minut vázat na pódiu. A to i za cenu, že bych si za jeho účast připlatil několik tisíc – on je opravdový mistr a já sám si rád připlatím za kvalitu.

Záludná otázka: Máme už u nás nějaký "oborový" celebrity?

Pro mě jsou celebritami lidi, kteří něco dokázali. Proto za největší celebritu považuji Mountbatten, která tyto akce vždy pořádala a která, poté co jsme jí zaštítili HELL Party a dali jí na Fetish Stage nějaký rozpočet, posunula celou scénu o notný kus dopředu. Za celebrity považuju Vaška s Nenufer, kteří zrealizovali Ateliér, Za celebritu považuju Domi.D, která pořádala Podrazy, i Xdoma, který stál v počátcích rozvoje české scény. Celebritou je Tabron, která pomáhá nováčkům zjistit, že BDSM komunita je parta přátelských lidí. Za celebrity považuji lidi, kteří šli s obličejem do médií, aby ukázali, že „úchyláci“ mohou být i lidé, kteří jsou inteligentní a živí se „normání“ prací. Z těchto lidí lze vyjmenovat Aradii, Terezu Otrokářku, Altaira, Fronému… a koneckonců i mně? A za celebritu považuju tebe Kacíři, protože jsi jeden z prvních lidí z komunity, které jsem poznal, a vím, co všechno jsi pro rozvoj BDSM v Čechách udělal, ačkoli ses svými zásluhami nikdy nechlubil.

A myslím, že všechny tyhle celebrity tam na místě uvidíme?

Zůstane u této jedné akce, nebo už plánujete další pokračování, případně v jakém intervalu?

Akci plánujeme za rok zase zopakovat. Je jasné, že tak jako každá akce, i tato bude mít své chyby. Po akci se sejdeme a chyby vychytáme, tak jako to děláme každý rok po HELL Party. Ale s týmem, který máme k dispozici se tohle řeší dobře, zkušeností máme opravdu hodně a pokud někdo má na to, udělat našláplou akci, jsme to my.

A není to málo?

Nevylučuji, že uděláme i nějakou akci i mimo plánovaný termín, ale nechceme dělat béčkové akce, radši míň a lepších.

Tak držím palce a určitě se tam uvidíme.

Dík za rozhovor.