my jsme ti lidé, před kterými nás rodiče varovali
BDSM.CZ

Bondage scéna v Čechách

Bondáž je jedním ze základních prvků BDSM, ne náhodou první písmeno ve zkratce BDSM je bondage, bondáž. Spoutání, svázání, znehybnění, fixace, shibari, kinbaku… Desítky, možná stovky použitelných poloh a materiálů, nespočet kombinací, spousta stylů. Pro někoho jen doplňková předehra, pro někoho nutkavá potřeba, pro někoho jen přísně intimní záležitost, pro někoho show. Co člověk, to trochu jiné pojetí, jiný přístup.

Jak se bondáž naučit? Jsou v zásadě dvě cesty. Tou první je samostudium, ať už metodou pokusu a omylu, nebo třeba tutoriály na internetu. Druhá je trochu veřejnější, show, workshopy a kolektivní tréninky. Samostudium nezatracuji, ale budu se dále věnovat spíš workshopům a jiným veřejnějším formám.

V českých krajích to není nic historického, až poměrně dlouho po revoluci se hnuly ledy a začaly se objevovat nějaké větší akce, co já vím, tak první workshop byl tzv. 1. Podraz na Štvanici kolem roku 2003, kde mimo jiné skvěle vysvětloval základy Samurai, známý dnes spíše svou dílnou na kožené pomůcky než japonskou bondáží.

Akce úchylné se poté sice docela zajímavě rozjely, ale čistě vázacích mezi nimi bylo jak šafránu.  V posledních dvou třech letech se ale začíná i víc vázat, dokonce probíhají workshopy se zahraničními lektory, začínají pravidelné tréninky, prostě NĚCO se děje.

Bondage akce mívají několik formátů:

Jít se podívat na show, to se asi pochopit dá snadno, ale proč se účastnit workshopu nebo tréninku? Všechno se dá naučit samostudiem, ale proč se s nějakým v podstatě základním úvazem hodinu trápit, když se to na workshopu naučíte za chvilku. Základní postupy by totiž měly přejít natolik do zautomatizování, aby o nich člověk nemusel vůbec přemýšlet a mohl se soustředit na vnímání sub partnera. Navíc se pod dohledem zkušenějšího vyvarujete chyb drobných i zásadních, všimnete si detailů dříve neviděných a podobně.

Kde a kdo, ptáte se? V současnosti můžeme mluvit o třech základních uzlech české bondage scény:

1. Ateliér Praha, **www.bdsmklub.cz** **

Tým přátel kolem pražského Ateliéru v podstatě pozvolna vyšel z týmu organizátorů prvních „Podrazů“ a „Starých pošt“. V Ateliéru se od jeho začátku konají tematické večírky, jedním z témat je samozřejmě i bondage.

Bondage workshopy v Atelieru jsou víceméně pro začátečníky, vázat tam učí mimo jiné Nufinka a Robert „BDSMPHOTO“, četnost je přibližně dvakrát do roka.

2. Soptík - akce.xbondage.cz** - nejčastěji Brno, tzv. Domeček

Nenápadný drobný sympaťák s až skoro plachým úsměvem, to je Soptík, jeden z našich nejšikovnějších riggerů, ctitel klasické japonské bondáže, na jeho stránkách www.xbondage.cz už dlouhé roky najdete základní rady pro japonskou bondáž. Jezdí sbírat zkušenosti a kontakty po akcích ve světě, organizuje a vede workshopy, nejčastěji v Brně v tzv. Domečku. V Praze spolu s Into These Bonds rozjeli dohromady web shibari.cz a akce kolem něj, pro názorové neshody se po čase oddělil.

Soptík sám vede workshopy japonské bondáže jak pro začátečníky tak pro pokročilé, zve k nám zahraniční lektory, v brněnském Domečku se snaží o častější akce. S organizací akcí v Domečku Soptíkovi pomáhá Ala. 

3. Fotoatelier Kolbenka - Into These Bonds - www.shibari.cz** - Praha

Into These Bonds je přezdívka sympatické štíhlé dámy, která se po zkušenosti s workshopy ze zahraničí rozhodla něco podobného organizovat i u nás, jednak workshopy zahraničních lektorů, druhak pravidelné shibari tréninky. Mezi její přátele a spolupracovníky patří mimo jiné Borg a skvělá dvojice Edna s Aneou a jejich akce se konají v příjemném fotoateliéru Kolbenka v historickém industriálním objektu v pražských Vysočanech.

Soptík i Into These Bonds postupují v lecčems podobně, zahraniční hosté jednak vedou víkendové workshopy většinou pro pokročilé nebo aspoň pro mírně pokročilé, jeden večer hosté předvedou bondage show, která je přístupna širšímu okruhu zájemců.

Požádal jsem lídry „tří uzlů“ o odpověď na pár otázek, čas si pro mě našel jen Soptík:

K.: Jaké je pojetí tebou organizovaných bondage akcí?*

Soptík:* Pořádáme různorodé akce. Na workshopech se lidé naučí vázat. Na Shibari Night se setkají s ostatními lidmi se zájmem o bondage, mohou trénovat, nechat si poradit s vázáním, inspirovat se… Součástí některých Shibari Night jsou vystoupení zpravidla známých zahraničních osobností.

K.: Pro jak zkušené jsou akce a workshopy určeny?*

Soptík: Řekl bych, že téměř pro všechny, které oslovuje BDSM. Pro ty, které neoslovuje samotná bondage, mohou být zajímavé některé show v rámci Shibari Night. Myslím, že zhlédnutí show Kinbaxu LuXuria by přesvědčilo každého, že bondage není nudná.

Workshopy jsou odstupňovány podle pokročilosti. Většina workshopů je vhodná pro úplné začátečníky, přibližně jednou za 3 měsíce jsou pak i témata vhodná spíše pro pokročilejší. Hodně si dáváme záležet, aby začátečníci nezdržovali pokročilejší a naopak.

K.: Kdo jsou lektoři workshopů?*

Soptík: Kromě mých workshopů pořádáme workshopy zahraničních lektorů. To jsou lidé, které jsem osobně viděl vázat i učit a mohu, a o kterých vím, že mohou ostatní něco zajímavého naučit. Nestane se tak, že bychom pozvali nějaké velké jméno ze zahraničí, které se prezentuje krásnými fotkami, ale jeho vázání za moc nestojí nebo není schopen své znalosti předat.

K.: Jak dlouho se bondáži věnuješ a jaký styl preferuješ?*

Soptík: Vázat jsem začal, když mi bylo sedmnáct. Mám rád japonskou bondage, ale i v jejím rámci si vybírám ze tří specifických stylů podle nálady a záměrů s partnerkou.

K.: Jaká je cenová náročnost a vůbec finanční politika akcí?*

Soptík: Naše akce jsou neziskové. Cena workshopů s domácími lektory začíná v Brně na 50 korunách, v Praze zejména kvůli dražším nájmům prostor o něco více. S klesajícím počtem účastníků workshopu roste cena, protože fixní náklady se rozpočítávají mezi menší počet lidí.

U zahraničních lektorů se cena odvíjí zejména od ceny letenek a odměny pro lektora. Nicméně částky vyplácené lektorům jsou pro ně v porovnání se západními poměry spíše symbolické. Běžná cena čtyřhodinového workshopu v západní Evropě bývá okolo 100 až 120 Euro, zatímco u nás jsou za tuto cenu ty nejdražší víkendové workshopy.

K.: Na co nás pozveš v nejbližší době a co chystáš do budoucna?*

Soptík: Na podzim chystáme vystoupení a workshop Kinbaku LuXuria v Praze, na přelomu roku Jacka a Zaharu. Rovněž budeme pořádat mnohem častěji workshopy v Praze, kterou jsme doteď trochu zanedbávali.

Poděkování za rozhovor míří na Moravu k Soptíkovi.

V rozhovoru jsem se ptal na finanční politiku, nejen Soptík sází na neziskovost, všechny tři zmíněné „uzly“ mají neziskovost jako svůj model. Vstupné je nastaveno na velmi nízké cenové úrovni, pokrývající jen nejnutnější náklady.  Je to postup pro nás určitě příjemný, uvidíme, jak dlouho jim elán a neziskovost vydrží.

Zmínění italští Kinbaku Luxuria byli první, kdo tady z ciziny vystoupili, v rámci prvních setkání Shibari Circle. Fotogalerii z prvního vystoupení KL v Čechách najdete zde: http://www.kacir.cz/reports/KinbakuLuxuria/

Získali si své publikum, i jim se zde líbí, fotoreportáže z dalších vystoupení najdete zde: http://akce.xbondage.cz/galerie/

Dalším hostem, který se rád vrací, je Peter Slemrian, sympaťák z Dánska.  Rozhovor pro BDSM.cz najdete zde: http://www.bdsm.cz/articles/2771-bondaz-jako-forma-komunikace-rozhovor-s-peterem-slemrianem  fotogalerii zde: www.kacir.cz/reports/ShibariCircle_Soptik_Slemrian

Hosty v Čechách dále byli Otowayo Otonawa - www.kacir.cz/reports/ShibariCircle_Otonawa

Miumi-U & Gorgone: http://www.shibari.cz/akce/shibari-night-2014-03-08/

Yoroi Nicolas http://akce.xbondage.cz/report-2014-06-20/

Další zajímaví lidé se do Čech chystají. Krom již známého Petera Slemriana tu letos uvítáme riggerku jménem Butterfly, opět Miumi-U, Kinbaku Luxuria a koncem roku i Jacka a Zaharu.

Od září na bondage mapě Prahy přibude nový bod - klub Cross, kde půvabná koreanistka Nina připravuje sérii workshopů japonské bondáže.

Jak vidno, bondážisti, pomalu máte z čeho vybírat. Z mého pohledu není až tak důležité, kdo akci organizuje, hlavně že se tak děje. Můžeme jen doufat, že se povede organizátorům vyvarovat se frapantních kolizím termínů, protože být najednou na dvou nebo třech místech vyžaduje opravdu velmi pokročilou schizofrenii.  Ono to občas není snadné sladit průniky mnoha nabitých diářů, ale občas si člověk musí zazoufat. Ale to je i o tlaku od vás, „zákazníků“, komu se to nelíbí, ať se ozve, kdo mlčí, ať se nediví.

Takže, přátelé, kdož jste dočetli až sem: pokud máte zájem se nějak přidat, neváhejte a kontaktujte někoho na uvedených stránkách.

Máte-li zájem dozvídat se o termínech akcí, můžete si krom sledování stránek pořadatelů aktivovat zasílání zpráv z našeho kalendária www.darkclub.cz , viz odkaz Kalendář v záhlaví stránky.

Pokud máte co dodat k tomuto tématu, neváhejte napsat do komentářů nebo na redakční mail, rád do textu doplním další „uzly“.