my jsme ti lidé, před kterými nás rodiče varovali
BDSM.CZ

Rozhovor: Dark, Mr. Puppy CZ 2020

Mr. Puppy je mezinárodní akce v rámci dogplay komunity, v níž porota a veřejnost vybírá "nejlepšího psa", který potom po následující rok reprezentuje svou zemi v oboru lidských psů. Národní kolo soutěže se v ČR koná již třetím rokem. Vítěz se pak uchází o titul Mr. Puppy Europe.

O titul Mr. Puppy se letos ucházelo celkem pět psů, kteří soutěžili v několika disciplínách a jejich cílem bylo získat na svou stranu porotu i diváky.

Prvním mistrem puppy ČR byl pro rok 2017 zvolen Hack, mistrem pro rok 2018 byl Ritchi (který, jsa liškou, dokazuje, že druhové hranice se v tomto oboru neberou zase tak přísně) a pro rok 2020 se koncem listopadu v pražském klubu Ateliér stal Vojta, známý jako Dark, malamut z Brna. Požádal jsem ho, aby pro čtenáře BDSM.CZ zodpověděl pár otázek.

Soutěžící Mr. Puppy 2020
Soutěžící Mr. Puppy CZ 2020 (foto: Vlk00)

BDSM.CZ: Co je vlastně soutěž Mr. Puppy? V čem spočívá a v jakých disciplínách se soutěží?

Soutěž slouží k výběru reprezentanta komunity na daný rok, který by měl být ostatním vzorem a snažit se pro ostatní něco dělat. Pro veřejnost je to skoro až divadelní vystoupení plné zábavy, pití, jídla a skvělé fetish atmosféry.

Do soutěže se může přihlásit každý pejsek ať už má nebo nemá psí výbavu a zkušenosti. Soutěžící pak absolvuje pohovor s porotou, překážkovou dráhu, psí karaoke a jednu volnou disciplínu - zpravidla si připraví vtipnou scénku. Na jednu stranu je to pro soutěžící celkem náročné, na druhou stranu je to zábava a to je to hlavní o co jde!

Jak vnímáš svoje "psovství"? Jak sám sebe vidíš jako psa? Co to pro tebe znamená?

Je to relax od všedního života, kdy člověk nemusí moc přemýšlet a prostě se baví. Z části je to snad i životní styl. Většinou jsem dvounohý, někdy čtyřnohý pes, ale většinou prostě jen malé, divoké a provokativní štěně.

Porota Mr. Puppy CZ 2020
Porota Mr. Puppy CZ 2020; zleva Dino (Mr. Puppy Austria 2019), Ritchi (Mr. Puppy CZ 2018) a Sirius (International Puppy 2019/2020) (foto: Vlk00)

Jako rasu uvádíš tažného psa, aljašského malamuta. Proč sis vybral tohle plemeno? Co s ním máš společného, a čím se od něj naopak lišíš?

Když jsem přemýšlel nad plemenem, které by mě charakterizovalo, tak jsem si vzpomněl na psa, kterého měl můj děda – aljašského malamuta. Když jsem se nad tím zamyslel a přečetl si o něm více, tak jsem měl jasno. Malamuti jsou tvrdohlaví a zdánlivě hůře cvičitelní, nicméně pokud si je pán podmaní, tak jsou velmi věrní. Také jsou hodně temperamentní a hraví. Rádi loví kořist a jsou obecně trochu dravější.

Když jsem byl malý, tak jsem doma začal výt a náš pes mi odpověděl vytím zpět. Když jsem to takhle dělal ze zábavy nějakou chvíli, tak z okna vykoukla mamka, která si myslela, že celou dobu vyje jen náš pes a ptala se mě, co mu to provádím. Takže třeba vytí mi šlo dobře už od mala.

Od skutečných malamutů se liším hlavně tím, že dospělý malamut běžně neštěká. Zatímco já toho "napovídám" docela dost. Ale když se nad tím zamyslím, tak jsem vlastně ještě štěně... Takže je vlastně všechno v pořádku.

Dark jako čerstvě zvolený Mr. Puppy CZ 2020
Dark jako čerstvě zvolený Mr. Puppy CZ 2020 (foto: Vlk00)

Uvádíš, že jsi switch, tedy baví tě role pána i psa. Vnímáš nějaké rozdíly, když jsi na jedné a na druhé straně? Hraješ si jinak jako pán a jinak jako pes, nebo je to tatáž hra, jenom jiná role?

Myslím si, že je dobré, aby měl každý zkušenost z obou stran, alespoň malinkou, protože to prohlubuje porozumění ve vztahu pán - pes (dom - sub). Pro mě osobně v tom není ani takový rozdíl, stále platí stejná pravidla. Nejde říct, že jen pán má zodpovědnost za pejska, ale i pejsek má určitou zodpovědnost sám za sebe i za pána – i ve chvíli, kdy je třeba svázaný, tak stále musí logicky být schopný dát najevo, že ho něco škrtí a nemůže to nechat jen na pánovi, který si toho nemusí nebo nemá jak všimnout.

Takže ano, pro mě je to stejná hra v různých rolích.

Jaký druh hry se ti líbí?

Těžko říct a přesně to definovat. Jsem štěně, takže jako štěně hrozně rád rozvazuji tkaničky, kradu boty a dovádím s ostatními.

Co máš jako český Mr. Puppy v plánu?

V krátkodobém horizontu je to předvším pořádání různých zábavných akcí pro puppy a fetišisty. Zrovna dnes jsem s kamarádem pracoval na zajištění psí laser game, a v brzké době bychom chtěli spustit registraci. (Pozn. red.: Už běží, na webu Jsem Pes.) Chci také pokračovat v pořádání pokecu u piva v Brně. Kromě těchto akcí jsou nápady i na další a uvidíme, zda mě někdo požádá o pomoc s organizací i jiných akcí – titul mám teprve pár dní, tak je na to ještě brzo, ale určitě se na to už těším.

Uvažuji také o sepsání článku o fetish a BDSM komunitě, který by snad mohl pomoct nováčkům. Vím, že existuje řada obdobných článků, ale rád bych sepsal něco ze svého pohledu v rámci osvěty. Často se mě totiž hodně především kluků ptá, jak to na takových akcích probíhá, jestli se nemusejí bát, jestli vadí, že na sebe nemají žádné fetiš oblečení apod. S tím tedy souvisí, že bych rád pomáhal nováčkům, ale samozřejmě i starším pejskům, pokud budou potřebovat nějakou pomoc, kterou budu schopen poskytnout. Hlavní je, aby se všichni bavili.

Dál mám samozřejmě v plánu ucházet se o titul Mr. Puppy EU 2020 a budu se účastnit i dalších zahraničních akcí, pokud mě pozvou. (Pozn. red.: Je tradiční, že mistři jsou součástí poroty pro soutěže Mr. Puppy v ostatních zemích.)

Dark při volné disciplíně
Dark při volné disciplíně (foto: Vlk00)

V některých zemích je označení "Mr." Puppy poněkud kontroverzní s tím, že puppy play přece není jenom pro samečky a ostatní by se mohli cítit diskriminováni. Co si o tom myslíš ty?

Co jsem postřehl, tak ve světě je to aktuálně hodně řešené téma. Určitě je dobré myslet i na slečny a kdyby se nějaká přihlásila, určitě by se našlo nějaké řešení, například v podobě "Miss Puppy". Nicméně v tuto chvíli v dané oblasti převažují spíše muži z řad gayů, ale i tak si myslím, že jsou naši organizátoři otevřeni případným změnám.

Pro mnoho lidí je jejich sexuální orientace a záliby věcí soukromou nebo dokonce tajenou. Ty ses s ní jako Mr. Puppy vydal všanc veřejnosti, protože se na rok vlastně staneš tváří (nebo čenichem) českých lidských psů. Jak na tvoje psovství reaguje okolí?

Pokud myslíš okolím rodinu, tak ta v tuto chvíli nic netuší. Z části je to i tím, že už dávno s rodinou nežiju a jsem od ní celkem daleko. Na druhou stranu kolegové v práci i moji spolubydlící o mně vědí, že jsem "prasák". Sice netuší, že jsem pes, ale pár fotek z akcí bez čumáku jsem jim už ukázal. Jejich reakce byly pozitivní. Buďto je to pobavilo anebo řekli, že se někdy se mnou chtějí podívat na nějakou akci.

Nevím zda to jde rozšířit na společnost jako takovou. Většinu času trávím v technické sféře a vypozoroval jsem, že mezi techniky je velké zastoupení fetishistů a BDSM lidí.

Cover picture: David Dirga (Vlk00)